Zastanawialiście się kiedyś, skąd bierze się jakość owoców, które trafiają na Wasz stół? Dla wielu osób to kwestia przypadku – jednak w świecie odpowiedzialnego sadownictwa, nie ma miejsca na przypadek. Wysoka jakość owoców to efekt codziennej pracy, samodyscypliny i przestrzegania rygorystycznych norm. Pierwszym kontrolerem jesteśmy sami dla siebie. Pilnujemy nie tylko procesu produkcji, ale i pilnujemy się. Dlaczego? Przeczytajcie.
Nasze sady to nie jest przemysłowa linia produkcyjna, gdzie decyzje podejmują maszyny. W sadzie wszystko zaczyna się od obserwacji – znamy każdą kwaterę, każdą odmianę, każde drzewo. Dzięki temu w porę zauważamy choroby i reagujemy zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin, nie stosujemy środków ochrony „na wszelki wypadek”, tylko wtedy, gdy to konieczne oraz dbamy o równowagę biologiczną. Przecież także w naszym interesie jest by nie szkodzić środowisku i współgrać z naturą.
To podejście wymaga wiedzy, czasu i doświadczenia. Nie jest to proste. Sadownictwo to dziedzina, w której uczymy się cały czas!
Produkując żywność, podlegamy pod liczne instytucje (oj, liczne) i każda ma prawo nas skontrolować. Są to m.in. SANEPID, ARiMR, Inspekcja Pracy, PIORIN, JIHARS, jednostka certyfikująca w zakresie produkcji ekologicznej. Co istotne, korzystają one dosyć często z tej możliwości i bywają w naszych gospodarstwach.
Każdy zabieg w sadzie jest odnotowany w rejestrze zabiegów. Nie chodzi jednak tylko o „porządek w papierach”. Stosując określone i co istotne – dozwolone środki ochrony roślin musimy przestrzegać karencji, czyli dopilnować, by owoce, które do Was trafią, były bezpieczne do spożycia. Są to tak naprawdę podstawy naszej odpowiedzialności i dobrych praktyk rolniczych.
To jednak Wasza opinia jest dla nas najważniejsza. Jest to swoiste „sprawdzam” dla naszej działalności, naszych produktów i kierunków, które obieramy. Bez Was nie byłoby Pól Smaku.
Wiemy także, że sprawdzacie nasze owoce – i słusznie. Dzięki temu włączacie się w proces kontroli. Są już na rynku liczne urządzenia, które pozwalają na sprawdzanie m.in. poziomu azotanów w owocach, a my także z nich korzystając, polecamy je każdemu. Tak jeśli chodzi o badanie owoców, jak i warzyw i innych produktów spożywczych.
Wasza dobra opinia to najlepsze potwierdzenie jakości naszej pracy i produktów, a jednocześnie kierunkowskaz do dalszego rozwoju.