A co jeśli kiedyś zgaszą światło i wyłączą prąd?

Może niekoniecznie nam to grozi, ale warto znać alternatywne sposoby przechowywania żywności. Przecież nasi przodkowie, wcale nie tak dawno, radzili sobie z przechowywaniem jedzenia bez dostępu do lodówki.  Jeszcze sto lat temu każdy dom musiał opierać się na naturalnych metodach konserwacji żywności. Co ciekawe, wiele z tych rozwiązań było nie tylko skutecznych, ale i zaskakująco ekologicznych!

Przechowywanie żywności w czasach bez lodówek – co warto wiedzieć?

Jeszcze po II wojnie światowej polskie gospodarstwa domowe, zarówno wiejskie, jak i miejskie, nie korzystały z lodówek. Chłodzenie jedzenia opierało się na naturalnych warunkach – wykorzystywano ziemianki, piwnice, studnie, a zimą również śnieg i lód z jezior, przechowywany w lodowniach. Były to jednak inwestycje znaczące dla przeciętnego budżetu.

Tradycyjne metody przechowywania żywności w Polsce

Solenie i peklowanie

Sól była podstawą domowej konserwacji. Używano jej do zabezpieczania mięsa, ryb i warzyw. 

  • Mięso solono „na sucho” lub „na mokro” – czyli w zalewie solankowej.
  • Słoninę i boczek zasypywano solą w kamionkowych naczyniach i przechowywano w chłodnym miejscu.
  • Solenie zabezpieczało przed rozwojem bakterii i wydłużało trwałość nawet o kilka miesięcy.
    Mięsu służyło także towarzystwo pokrzywy. Należało ułożyć mięso na liściach pokrzywy i obwinąć dodatkowo lnianą szmatką. Podobną funkcję, konserwującą, pełniło nasączenie szmatki octem i sprawdzało się również w przechowywaniu ryb..
    Dobrze było też natrzeć mięso chrzanem o działaniu antybakteryjnym, ale również wydłużającym okres przydatności do kulinarnego zastosowania.

    W podobny sposób przechowywano także masło. Po jego przygotowaniu, należało je kilkukrotnie przepłukać. Przygotowywano specjalny garnek – wyparzony, wysuszony, obsypany solą, którą należało w tym garnku wygrzać. Po wystudzeniu, układano w nim masło bardzo ściśle, tak by nie powstała najmniejsza szczelina. Następnie odrobinę tego samego masła klarowano i zalewano pozostałą. Po wystudzeniu należało owinąć szczelnie garnek i odstawić w chłodne miejsce. Masło zabezpieczone w taki sposób mogło przezimować nawet kilka miesięcy.
    Bardzo ciekawym sposobem, który można zastosować także dzisiaj,  jest owijanie masła liściem chrzanu. Wydłuża to jego świeżość.

Co ciekawe, także jaja można było przechowywać dzięki soli. Istotne było tu ich obsypywanie, tak by stworzyć okalające je barierę (identyczna zasada obowiązywała w przypadku wapna). Nie mogły stykać się ze sobą skorupkami. W przypadku jaj stosowano także zasypywanie piaskiem, dodatkowo podsypanym dębowym popiołem…

Wędzenie

Po posoleniu, mięso i ryby często wędzono – dym z drewna liściastego (najczęściej olchy lub buka) nie tylko nadawał smak, ale także działał antybakteryjnie. Wędzarnie znajdowały się przy domach lub były zbudowane z kamienia, później cegły.

Suszenie

Popularne było suszenie:

  • grzybów i owoców (np. jabłek, śliwek, gruszek),
  • ziół, które przechowywano w lnianych workach,
  • chleba – suchary trzymano jako zapasowy pokarm.

Suszono nad piecem, na strychach lub na słońcu – wykorzystując w ten sposób ciepło i przepływ powietrza.
Także my suszymy nasze owoce, ale już nie w warunkach domowych. Korzystamy z usług profesjonalnej suszarni.
Coraz bardziej popularne są suszone wiśnie, chociaż proces technologiczny jest tu dosyć skomplikowany. Warto jednak zauważyć, że suszona wiśnie są smaczniejsze i cenniejsze jeśli chodzi o wartości odżywcze niż rodzynki!

Kiszenie i fermentacja

Kiszenie kapusty, ogórków, buraków czy marchwi było powszechne. Proces fermentacji nie tylko konserwował, ale także wzbogacał żywność w cenne bakterie probiotyczne. Produkty przechowywano w beczkach lub glinianych garnkach. Z czasem – także w szkle.
Historia kiszenia to historia ludzkiej kreatywności. Tym ciekawsza, że ma doskonały wpływ na nasze zdrowie,. I tak na przykład bardzo podstawowe i  wszystkim znane: ogórki kiszone ułatwiają nam trawienie i wspierają odporność,  kapusta kiszona to bogactwo witaminy C i probiotyków, a kiszone buraki wspierają detoks i obniżają ciśnienie. Samo dobro!

Owoce, które znajdziecie w naszych sadach są idealne nie tyle do kiszenia, co na octy. Fermentacja octowa to także jeden z najstarszych procesów biotechnologicznych. Mieszany z miodem pomagał na kaszel rzymskim legionistom, doskonale dezynfekował, wreszcie wzmacniał. Jego historia jest długa i ciekawa. Z cała pewnością na naszym blogu znajdziecie odrębny wątek poświęcony octom owocowym, bo zdecydowanie na to zasługują.

Zagęszczanie i smażenie w cukrze

Przetwory z owoców gotowano z dużą ilością cukru, który pełnił rolę naturalnego konserwantu. Tak powstawały konfitury, marmolady, czy powidła śliwkowe.
Bądźmy jednak realistami.  Cukier nie był towarem dostępnym dla każdego i przede wszystkim – przystępnym cenowo. Stosowano więc oczywiście miód. Nie możemy go nawet nazwać zamiennikiem, bo to…. cukier stał się zamiennikiem miodu, a nie odwrotnie. W przypadku owoców, dużo bardziej powszechne i zdecydowanie tańsze było suszenie.

Kopcowanie warzyw

Warzywa korzeniowe (ziemniaki, marchew, buraki, pietruszkę) przechowywano w kopcach – dołach w ziemi wyściełanych słomą, przykrytych darnią. Dzięki temu zachowywały świeżość przez całą zimę. Jeśli już przenoszono je do piwnic, to były także przesypywane solą. Trzeba jednak pamiętać, że także sól miała swego czasu zaporowe ceny.

Piwnice i ziemianki

Chłodne, wilgotne piwnice idealnie nadawały się do przechowywania mleka, masła, jaj i zapasów. Ziemianki budowano na uboczu – temperatura przez cały rok utrzymywała się tam na poziomie 4–8°C.

Lodownie

W majątkach ziemskich budowano specjalne lodownie – latem gromadzono w nich lód z jezior i rzek, okładano słomą i trocinami, co pozwalało na jego przechowanie nawet do końca lata. Budowano je najczęściej pod ziemią lub częściowo zagłębiono je w gruncie. Na ich dnie układano kratę, a na niej warstwę lodu. Lód topił się i jego resztki wsiąkały bezpośrednio w ziemię, dzięki czemu nie powstawała wilgoć ani zbyt wysoka temperatura. W zimie lód roztapiano celowo, wrzątkiem. Po ponownym zamarznięciu tworzyła się gładka tafla lodu, co już dużo bardziej zbliżało pomieszczenie do naszego wyobrażenia lodówki.
Całość uszczelniano mchem i darnią. Dostępu do lodowni chroniły podwójne drzwi. Do pomieszczenia udawano się z reguły po zachodzie słońca lub późnym wieczorem, tak żeby nie wprowadzać zbyt dużej różnicy temperatur.

Dlaczego warto znać dawne sposoby konserwacji żywności?

Choć technologia poszła do przodu, tradycyjne metody przechowywania jedzenia mogą inspirować – szczególnie osoby ceniących zdrowe, naturalne produkty, życie w zgodzie z naturą, ideę samowystarczalności, czy kuchnię bez konserwantów. Polubią je także prepersi:) Przechowywanie żywności bez lodówki to sztuka, którą warto znać – zarówno z ciekawości, jak i z potrzeby. Wiedza naszych przodków była praktyczna, ekologiczna i ekonomiczna. Uczy też szacunku do jedzenia i zasobów.

Co więcej, w obliczu zmian klimatu i rosnących kosztów energii, takie rozwiązania znów mogą zyskać na znaczeniu…. Czy będzie to wybór, czy też konieczność – czas pokaże.

Zdjęcie archiwalne – zapas konserw aparatami Wecka pochodzi z  publikacji autorstwa M. Ochorowicz-Monatowej, „Uniwersalna książka kucharska z ilustracyami i kolorowemi tablicami odznaczona na wystawie hygienicznej w Warszawie w 1910 r. : przeszło 2200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej dyety codziennej hygieny oraz kuchni jarskiej”, 1913. Domena Publiczna.

Suszone jabłka
Przechowywanie żywności

Lokalizacje

SŁODKIE I KWAŚNE OD BAŚKI
Gospodarstwo Sadownicze Zdrowy Owoc
Barbara Mazurkiewicz-Białęcka i Rafał Białęcki
Nowa Wieś 82, 27-350 Sienno

tel. 515 281 331
kontakt@polasmaku.pl

U mnie kupisz:
- jabłka odmian: słodka Gala, Golden
Delicious i Jonagored, wytrawny Idared
(w okresie konwersji ekologicznej)
- słodkie gruszki odmiany Konferencja,
- słodkie wiśnie odmiany Groniasta i kwaśne Łutówki,
- kwaśno-słodkie czerwone porzeczki,
- słodkie porzeczki czarne

oraz

- soki – półsłodkie i wytrawne, z jabłek w konwersji ekologicznej
(odmiana Idared zapewnia doskonałą
klarowność soków)
z dodatkiem warzyw (buraków i pietruszki)
oraz naparów z ziół, takich jak koniczyna czerwona,
skrzyp polny, pokrzywa, lukrecja i mniszek lekarski,
- słodkie, doskonale wysuszone jabłka,
pozbawione gniazd nasiennych, idealne jako przekąska.

Zapraszam Cię na degustację przed zakupem.
Zjedź z głównej trasy i wpadnij do nas na chwilę.
Nowa Wieś 82, 27-350 Sienno
Szerokość geograficzna: 51.0926645
Długość geograficzna: 21.5389977
SŁODKIE I KWAŚNE OD RENI
Gospodarstwo Sadownicze Renata Sot
Renata i Mirosław Sotowie
Ludwików 98, 27-350 Sienno

tel. 784 124 268
kontakt@polasmaku.pl

U mnie kupisz:
- słodkie jabłka odmian: Gala, Golden Delicious, Jonagored,
Gloster, Champion, Red cap, Ligol i wytrawną odmianę Idared
- słodkie gruszki odmiany Konferencja,
- kwaśne wiśnie Łutówki,
- kwaśno-słodkie czerwone porzeczki,
- słodkie porzeczki czarne,
- słodkie śliwki odmian Tophit i Presenta

oraz

- sok jabłkowy – półsłodki, z odpowiednio dobranych
odmian jabłek, tak aby był jednocześnie słodki i orzeźwiający.

Zapraszamy Cię do odwiedzenia naszego sadu.
Ludwików 98, 27-350 Sienno
Szerokość geograficzna: 51.1209879
Długość geograficzna: 21.5392780
SŁODKIE I KWAŚNE OD GABRYSIA
Gospodarstwo Sadownicze Gabriel Sot
Małgorzata i Gabriel Sotowie
Ludwików 98, 27-350 Sienno

tel. 513 364 314
kontakt@polasmaku.pl

U mnie kupisz:
- słodkie jabłka odmian: Prince i Champion,
- słodkie wiśnie odroślowe i kwaśne Łutówki,
- kwaśno-słodkie czerwone porzeczki,
- słodkie porzeczki czarne.

Odwiedź nasze gospodarstwo i dowiedz się więcej.
Ludwików 98, 27-350 Sienno
Szerokość geograficzna: 51.1209879
Długość geograficzna: 21.5392780
SŁODKIE I KWAŚNE OD ŁUKASZA
Gospodarstwo Rolno-Sadownicze
Łukasz Szewczyk i Magdalena Sot-Szewczyk
Ludwików 107, 27-350 Sienno

tel. 509 349 286
kontakt@polasmaku.pl

U mnie kupisz:
- słodkie wiśnie odroślowe i kwaśne Łutówki,
- kwaśno-słodkie czerwone porzeczki,
- słodkie porzeczki czarne,
- słodkie śliwki odmian Tophit i Presenta

Zapraszam Cię do spróbowania owoców prosto z sadu.
Ludwików 107, 27-350 Sienno
Szerokość geograficzna: 51.1225079
Długość geograficzna: 21.5400128
SŁODKIE OD ASI
Gospodarstwo Sadownicze
Joanna i Dariusz Niebrzydowscy
Kotłowacz 29
27-353 Rzeczniów
Sienno, ul. Szkolna 29,
27-350 Sienno

tel. 530 109 195
kontakt@polasmaku.pl

U mnie kupisz:
- jabłka Golden Delicious,
- słodkie porzeczki czarne

Zjedź z głównej trasy i wpadnij do nas na chwilę.
Kotłowacz 29
27-353 Rzeczniów
Szerokość geograficzna: 51.1027219
Długość geograficzna: 21.4266851

Lokalizacje

SŁODKIE I KWAŚNE OD BAŚKI
Gospodarstwo Sadownicze
Zdrowy Owoc
Barbara Mazurkiewicz-Białęcka
i Rafał Białęcki
Nowa Wieś 82, 27-350 Sienno

tel. 515 281 331
kontakt@polasmaku.pl

U mnie kupisz:
- jabłka odmian: słodka Gala,
Golden Delicious i Jonagored,
wytrawny Idared
(w okresie konwersji ekologicznej)
- słodkie gruszki odmiany Konferencja,
- słodkie wiśnie odmiany Groniasta
i kwaśne Łutówki,
- kwaśno-słodkie czerwone porzeczki,
- słodkie porzeczki czarne

oraz

- soki – półsłodkie i wytrawne,
z jabłek w konwersji ekologicznej
(odmiana Idared zapewnia doskonałą
klarowność soków)
z dodatkiem warzyw
(buraków i pietruszki)
oraz naparów z ziół
takich jak
koniczyna czerwona,
skrzyp polny, pokrzywa,
lukrecja i mniszek lekarski,
- słodkie, doskonale wysuszone jabłka,
pozbawione gniazd nasiennych,
idealne jako przekąska.

Zapraszam Cię na degustację
przed zakupem.
Zjedź z głównej trasy i wpadnij
do nas na chwilę.
Nowa Wieś 82, 27-350 Sienno
Szerokość geograficzna: 51.0926645
Długość geograficzna: 21.5389977
SŁODKIE I KWAŚNE OD RENI
Gospodarstwo Sadownicze
Renata Sot Renata i Mirosław Sotowie
Ludwików 98, 27-350 Sienno

tel. 784 124 268
kontakt@polasmaku.pl

U mnie kupisz:
- słodkie jabłka odmian: Gala,
Golden Delicious, Jonagored,
Gloster, Champion, Red cap,
Ligol i wytrawną odmianę Idared
- słodkie gruszki odmiany Konferencja,
- kwaśne wiśnie Łutówki,
- kwaśno-słodkie czerwone porzeczki,
- słodkie porzeczki czarne,
- słodkie śliwki odmian Tophit
i Presenta

oraz

- sok jabłkowy – półsłodki,
z odpowiednio dobranych
odmian jabłek, tak aby był
jednocześnie słodki i orzeźwiający.
Zapraszamy Cię do odwiedzenia
naszego sadu.
Ludwików 98, 27-350 Sienno
Szerokość geograficzna: 51.1209879
Długość geograficzna: 21.5392780
SŁODKIE I KWAŚNE OD GABRYSIA
Gospodarstwo Sadownicze
Gabriel Sot
Małgorzata i Gabriel Sotowie
Ludwików 98, 27-350 Sienno

tel. 513 364 314
kontakt@polasmaku.pl

U mnie kupisz:
- słodkie jabłka odmian: Prince i Champion,
- słodkie wiśnie odroślowe i kwaśne Łutówki,
- kwaśno-słodkie czerwone porzeczki,
- słodkie porzeczki czarne.

Odwiedź nasze gospodarstwo
i dowiedz się więcej.
Ludwików 98, 27-350 Sienno
Szerokość geograficzna: 51.1209879
Długość geograficzna: 21.5392780
SŁODKIE I KWAŚNE OD ŁUKASZA
Gospodarstwo Rolno-Sadownicze
Łukasz Szewczyk i Magdalena
Sot-Szewczyk
Ludwików 107, 27-350 Sienno

tel. 509 349 286
kontakt@polasmaku.pl

U mnie kupisz:
- słodkie wiśnie odroślowe i kwaśne Łutówki,
- kwaśno-słodkie czerwone porzeczki,
- słodkie porzeczki czarne,
- słodkie śliwki odmian Tophit i Presenta

Zapraszam Cię do spróbowania
owoców prosto z sadu.
Ludwików 107, 27-350 Sienno
Szerokość geograficzna: 51.1225079
Długość geograficzna: 21.5400128
SŁODKIE OD ASI
Gospodarstwo Sadownicze
Joanna i Dariusz Niebrzydowscy
Kotłowacz 29
27-353 Rzeczniów
Sienno, ul. Szkolna 29,
27-350 Sienno

tel. 530 109 195
kontakt@polasmaku.pl

U mnie kupisz:
- jabłka Golden Delicious,
- słodkie porzeczki czarne

Zjedź z głównej trasy
i wpadnij do nas na chwilę.
Kotłowacz 29
27-353 Rzeczniów
Szerokość geograficzna: 51.1027219
Długość geograficzna: 21.4266851

Copyright polasmaku.pl © 2021 All Rights Reserved.