Gala: soczysta i słodka w smaku. Miąższ zwarty, soczysty, lekko zabarwiony w zależności od stopnia dojrzałości. Nadaje się także do przetwarzania na sok i mus. Popularna odmiana polskich sadów.
Golden Delicious: słodki, aromatyczny i soczysty. Miąższ zwarty, soczysty, jasny. Nadaje się także do przetwarzania na sok i mus.
Malinowa Oberlandzka: sentymentalna podróż do dawnych smaków. Aromatyczna odmiana polecana do bezpośredniej konsumpcji. Miąższ zwarty, chrupki.
Jonagored: słodki, soczysty. Miąższ zwarty, soczysty, jasny. Nadaje się także do przetwarzania na sok i mus.
Idared: od półwytrwanego do półsłodkiego. Smak zależy od stopnia dojrzałości. Zrywany w październiku, najlepiej smakuje na przełomie zimy i wiosny. Wtedy uzyskuje smak półsłodki. Wcześniej jest jednak idealny do przetworzenia na soki, które dzięki niemu są klarowne i nie nazbyt słodkie oraz na musy. Miąższ zwarty, soczysty, jasny.
Reneta czyli Piękna z Boskoop: wytrawnie kwaśna odmiana, niezwykle ceniona w wypiekach, do których i my ją polecamy. Miąższ zwarty, soczysty, lekko zabarwiony w zależności od stopnia dojrzałości.
Gloster: smaczny i soczysty, o znacznym ciemnoczerwonym rumieńcu. Miąższ jest biało-zielonkawy, ścisły i chrupki.
Champion: aromatyczny, słodko-kwaśny, soczysty. Miąższ jasny, bardzo smaczny. To odmiana zarówno deserowa jak i sprawdzająca się w przetworach. Idealnie sprawdzi się w deserach, surówkach i sałatkach.
Red cap: to słodkie owoce w kolorze głębokiej czerwieni. Miąższ chrupiący i jędrny, staje się delikatniejszy w trakcie przechowywania.
Ligol: soczysty i aromatyczny. Miąższ kremowy, jędrny o słodko-kwaskowatym smaku. Odmiana deserowa o orzeźwiającej nucie.
Prince: chrupiący i słodki, o lekko kwaskowej nucie. Idealnie sprawdzi się w przetworach oraz potrawach i wypiekach.